Theatervoorstelling: "Waar geen woorden voor zijn"
Over de voorstelling:
De voorstelling is een "must-see" voor elke professional in het onderwijs en de Kinderopvang. Theatergroep Jonge Klei brengt met "Waar geen woorden voor zijn" een voorstelling over seksueel kindermisbruik en de effecten daarvan op latere leeftijd.
Iemand die je goed kent, doet vreemde dingen met je die niet fijn zijn. Je bent kind en hebt er geen woorden voor. De ander zegt dat het erbij hoort. Maar jij bent bang, alleen en durft er met niemand over te praten. Wat betekent het om zo’n groot geheim te dragen?
Evie wordt op haar dertigste verjaardag tot haar schrik geconfronteerd met de kleine Eefje die ze ooit was. Ze had haar willen vergeten en diep weg stoppen. Tegelijk ontmoet ze zichzelf als vrouw van zestig, Eef. Eef heeft zichzelf na haar dertigste uit de mentale bagger gewerkt. Ze moet nog één daad stellen, eindelijk officieel aangifte doen.
Een voorstelling over schuld, schaamte en loyaliteit. Maar ook over de verwarring tussen je speciaal voelen en afkeer van jezelf hebben. Over machteloze boosheid, bluffen en krachtig overleven. Loodzwaar? Nee, want humor werkt bevrijdend. Stichting Praat is bij de zoektocht van de makers betrokken geraakt en heeft haar ervaringskennis met de makers gedeeld om zo het onzegbare toch te kunnen laten zien.
Door de vorm die Jonge Klei heeft gekozen is het een voorstelling die mooi gedoseerd is, waarin ook ruimte voor humor is, waardoor het voor het publiek behapbaar is.
Mensen zijn na de voorstelling heel erg geraakt en kunnen ook veel ongemak ervaren. En daarom is het nagesprek ook zo belangrijk. Er is opvang voor mensen die heel erg geraakt zijn of misschien zelfs getriggerd. De theatergroep is altijd zeer alert hierop.
Duur van de voorstelling: 60 min.
Recensie van Donja Maerten (Kinderopvang) na het bezoeken van de voorstelling: "Seksueel misbruik en geheimen die te groot zijn voor een kind. Het is een moeilijk en pijnlijk onderwerp, maar na deze voorstelling begreep ik het beter.
Ja, het raakt je diep.
Ja, het vraagt om actie.
Maar vooral het gesprek na de voorstelling gaf mij de moed om door te gaan. Je kunt echt iets doen. Je kunt een kind steunen. En dat helpt! Echt!"
Nagesprek:
Bij de voorstelling is een nagesprek geleid door Stichting Praat. Tijdens dit gesprek krijgen de bezoekers de gelegenheid om te reageren op de voorstelling en hun emoties over de voorstelling te ventileren.
Daarnaast gaat het gesprek over wat familieleden, vrienden, hulpverleners of omstanders kunnen doen om slachtoffers van seksueel geweld te ondersteunen.
Duur van het nagesprek: 45 minuten.
Datum: 8 oktober 2025
Locatie: aula Joppe. Tijd: 15.00-16.45 uur